fbpx

BEAR Optima Wood viert 20-jarig jubileum

30 september 2016

BEAR Optima Wood bestaat op 30 oktober maar liefst 20 jaar. Een goed moment om even stil te staan bij de succesvolle historie van het typisch Nijverdalse bedrijf en een blik te werpen in de toekomst.

In een gehuurd halletje begon Dick Berentschot twintig jaar geleden met het op kleine schaal vingerlassen van vurenhout. De vraag naar gevingerlast hout steeg echter dusdanig snel, dat de onderneming vrij snel moest verhuizen naar een groter nieuwbouwpand met ultramodern machinepark. “De machinale modernisering vergde destijds een totale investering van ongeveer anderhalf miljoen gulden”, weet Dick te vertellen. Van het vuren werd (grotendeels) afgestapt en er werd overgegaan naar het vingerlassen van hardhout. Opnieuw werd de vraag naar gevingerlast hout groter dan het bedrijf aankon. Op een gegeven moment stond er zoveel hout in en om het nieuwgebouwde pand, dat er amper nog daglicht binnenkwam in de kantoren. In extreme gevallen stond het hout zelfs op de openbare weg, omdat er geen ruimte meer was op het terrein van BEAR. Het machinepark had simpelweg te weinig capaciteit om de klanten goed te blijven bedienen. Levertijden van enkele maanden waren hierdoor geen uitzondering.

In 2008 besloot Dick dat het zo niet langer kon en er werd gestart met de bouw van, wederom, een groter pand. De productiecapaciteit werd verdubbeld door te investeren in een geavanceerd machinepark. Momenteel heeft BEAR de beschikking over een schaafstraat, twee vingerlasstraten en een ruime geconditioneerde hal van ruim 4000 m2.

Vertrouwen in de toekomst
Afgelopen september is Dick maar liefst 72 jaar geworden. Aan stoppen denkt hij nog niet: “Toen ik startte met het vingerlassen stond ik zelf met een krijtje in mijn handen de gebreken uit te strepen. Gelukkig hoef ik dat nu niet meer te doen”, vervolgt hij lachend. “Ondanks mijn leeftijd ben ik nog steeds bijna elke dag op de zaak aanwezig. Het bloed stroomt nou eenmaal waar het niet gaan kan. Ik zit al mijn leven lang in de houtbranche en hoewel ik op termijn het bedrijf wel zou willen verkopen, zie ik mijzelf nu nog niet achter de geraniums zitten”, zegt hij resoluut. Met het oog op de toekomst is Dick dan ook optimistisch: “Er is de afgelopen jaren wel wat veranderd. Hoewel ik nog steeds nauw betrokken ben bij het bedrijf handelen mijn medewerkers de dagelijkse zaken zelf af. Nancy is het aanspreekpunt op kantoor en Johan bestiert met zijn team de productie. De afgelopen jaren waren niet makkelijk, zeker niet als je net een nieuw pand hebt gebouwd en hebt geïnvesteerd in een nieuw machinepark. Ik heb er echter geen spijt van, want nu de markt weer aantrekt, zijn we er klaar voor! Ik heb het volste vertrouwen in de toekomst van mijn bedrijf en de vingerlasproductie in Nederland.“

Bear Optima Wood
Rudolf Dieselstraat 31
7442 DR Nijverdal