fbpx

Houtsoorten

Binnen het kader van ons KOMO productcertificaat kunnen de volgende houtsoorten worden toegepast voor de klasse BGVT:

Accoya

Groeigebied
Plantages op het zuidelijke halfrond

Toepassingen
Voor de productie van Accoya worden uitsluitend houtsoorten uit duurzaam beheerde bossen gebruikt die ruimschoots beschikbaar zijn en snel groeien, zoals Radiata Pine. Accoya gaat gegarandeerd bovengronds minimaal 50 jaar mee, 25 jaar in grondcontact en/of in contact met zoet water. Deze houtsoort wordt voornamelijk gebruikt voor ramen en deuren, constructiemateriaal, houten gevelbekleding dekdelen en oeverbeschoeiingen. De onderhoudsarme eigenschappen van Accoya® versterken de gunstige kwalificaties op het gebied van rendement en milieu.

Volumieke massa
Ca. 520 kg/m3

Bijzonderheden
Accoya bevat een kleine hoeveelheid zuur. Het wordt daarom sterk aanbevolen om corrosiebestendige bevestigingsmaterialen te gebruiken.

Iroko (Chlorophylla excelsa)

Groeigebied
Tropisch Afrika

Toepassingen
Iroko is een sterke, zeer duurzame houtsoort die weinig werkt. Het hout is daarom te gebruiken voor zeer veel doeleinden, zowel binnens- als buitenshuis. Bijvoorbeeld kozijnen, ramen, deuren, gevelbetimmeringen, parketvloeren, binnenbetimmeringen, trappen, traptreden, meubelen, jacht- en scheepsbouw etc. Onbehandeld Iroko vergrijst, waardoor een natuurlijk effect ontstaat.

Volumieke massa
Ca. 650 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 950-1200 kg/m3.

Bijzonderheden
Iroko bevat een giftige stof, chlorophorine genaamd. Hierdoor kunnen bij de bewerking slijmvliesontstekingen en huidaandoeningen optreden.

Meranti, rode (Shorea spec.div.)

Groeigebied
Zuidoost-Azië, voornamelijk Maleisië, Indonesië, Sabah, Sarawak.

Toepassingen
Binnen- en buitentimmerwerk kozijnen, ramen, deuren, betimmeringen, plinten, trappenhuizen, traptreden, carrosseriebouw enz. Het fineer wordt op grote schaal gebruikt voor de fabricage van triplex.

Volumieke massa
640 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 750-950 kg/m3.

Bijzonderheden
Goed gedroogd meranti heeft weinig neiging tot vervorming. De volumieke massa is van invloed op de mate van vervorming. Zware donkerrode Meranti zal meer vervormen dan lichte Meranti. Gezien de vele soorten Meranti zijn er ook veel verschillende kleuren bij Meranti. De kleuren kunnen variëren van lichtroze tot donkerbruin. Vanwege de verschillende soorten en groeigebieden kan er daardoor ook veel verschil in gewicht, vastheid en structuur in het hout zitten.

Merbau (Intsia bijuga)

Groeigebied
Zuidoost-Azië, New Guinea, de eilanden van de Zuidwest-Pacific, aangeplant in Madagaskar.

Toepassingen
Merbau is sterk en duurzaam en derhalve geschikt als constructiehout voor zowel binnen- als buitenwerk. Voorts voor kozijnen, ramen, deuren, binnen- en buitenbetimmeringen, traptreden, (parket) vloeren. Ook geschikt voor bepaalde waterbouwkundige toepassingen, als onderdelen van sluisdeuren, brug- en steigerdekken. In de gebieden van herkomst gebruikt men Merbau ook voor meubelen, draai- en snijwerk.

Volumieke massa
730-830 kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Bijzonderheden
In de vaten (zichtbaar in de groefjes op het langsvlak van het hout) komt een donkerbruine, gomachtige stof voor, die te zien is als kleine donkerbruine stipjes of streepjes. Deze inhoudsstof is oplosbaar in water. Dit kan problemen geven wanneer het hout – onbehandeld of onvoldoende afgewerkt – wordt blootgesteld aan water. Zo kan de in het water opgeloste kleurstof bijvoorbeeld verkleuringen veroorzaken in het omringende metselwerk (het zogenaamde bloeden van Merbau). Nat merbau kan corrosief zijn in contact met aluminium.

Oregon Pine/Douglas

Groeigebied
Het westen van Noord-Amerika. Aangeplant in Europa, Nieuw-Zeeland en Australië.

Toepassingen
Dankzij de gunstige sterkte-eigenschappen en de grote afmetingen waarin het te koop is, voor zeer veel toepassingen geschikt. In de bouw zowel voor binnen- en buitenwerk, bijvoorbeeld ramen en kozijnen, deuren (met kwartiers gezaagde stijlen en dorpels), riftvloeren (vloeren van kwartiers gezaagde delen), binnen- en buitenbetimmeringen, pergola’s en hekken. Zwaar balkhout wordt onder andere voor dragende constructies toegepast.

Volumieke massa
550 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 640-740 kg/m3

Bijzonderheden
Oregon Pine vereist een voorbehandeling (ontvetten) indien met wil gaan schilderen.

Moabi (Baillonella toxisperma Pierre)

Groeigebied
Tropisch West-Afrika.

Toepassingen
Geschikt voor buiten- en binnentimmerwerk kozijnen, ramen en deuren. Verder voor carrosseriebouw, traptreden, betimmeringen, meubelen, parket en draai- en beeldhouwwerk. Geschikt voor fineerfabricage voor decoratief werk, decoratieve dekfineren voor plaatmateriaal (voornamelijk triplex) en meubelen.

Volumieke massa
830 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1100 kg/m3

Bijzonderheden
Het drogen moet zeer langzaam gebeuren, anders loopt men risico op kwaliteitsverlies. Het hout is redelijk goed te bewerken met zowel hand- als machinegereedschap. Dit is echter sterk afhankelijk van de kiezel in het hout, die een afstompende werking heeft op het snijgereedschap. Om het hout te spijkeren en/of te schroeven is voorboren noodzakelijk.

Sapupira/Angelim pedra

Groeigebied
Brazilië, Suriname, Guyana, Frans Guyana.

Toepassingen
Bouwhout zowel voor binnen- als buitenwerk kozijnen, ramen, deuren, binnen- en buitenbetimmeringen, zware constructies, bruggen, waterdorpels, carrosseriebouw, scheepsbouw, etc. Sapupira met een fraaie tekening is geschikt voor meubelen, vloeren, parket, trappen, draaiwerk, wandelstokken, handvatten enz.

Volumieke massa
750 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 950-1200 kg/m3

Bijzonderheden
Naamsverwarring kan optreden met de houtsoort Dinizia excelsa waarvoor lokaal in Brazilië dezelfde naam wordt gebruikt.

Sapeli

Groeigebied
West- en Centraal-Afrika.

Toepassingen
Sapeli wordt meestal gebruikt voor ramen en kozijnen, meubels, trappen, binnen- en buitendeuren, binnenbetimmeringen.

Volumieke massa
650 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 850-950 kg/m3

Bijzonderheden
Sapeli is een aantrekkelijk alternatief voor Meranti. Door de gladde structuur na het schaven en het ontbreken van pinholes, hoeft men na het schilderwerk nauwelijks nog tussentijds te schuren. In contact met ijzer kan er een blauwgrijze verkleuring optreden.

Sipo

Groeigebied
West- en Centraal- Afrika

Toepassingen
Sipo is zowel massief als in de vorm van fineer en triplex toepasbaar voor meubelen, binnen- en buitenbetimmeringen, kozijnen, ramen, deuren, trappen en plinten, huiden van jachten, betimmeringen van schepen en winkels, boeiboorden, parket, lijstwerk, draai- en beeldhouwwerk, kaasplankjes enz.

Volumieke massa
600 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 750-850 kg/m3

Bijzonderheden
Sipo is ten opzichte van Sapeli een rustigere houtsoort. Het komt voor dat partijen Sapeli en Sipo worden gemengd.

Vuren, Europees

Groeigebied
Europa

Toepassingen
Vuren kan voor heel veel doeleinden worden toegepast. De variatie in kwaliteit is bij deze houtsoort groot en daarom zal de kwaliteit in de regel het gebruiksdoel bepalen. Gezien de natuurlijke duurzaamheid van Vuren zal voor bepaalde toepassingen een behandeling met een verduurzamingsmiddel de gebruiksduur aanzienlijk kunnen verlengen.

Volumieke massa
460 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 520-1100 kg/m3

Bijzonderheden
In Noord-Amerika komen een aantal Picea- soorten (spruce) voor, waarvan sitka spruce apart wordt beschreven. Andere Picea-soorten worden gemengd met andere soorten aangevoerd. De eigenschappen van deze verwante soorten komen grotendeels overeen met die van Europees vuren.

Western, red cedar

Groeigebied
Westelijk Noord-Amerika. Aangeplant in Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland.

Toepassingen
Gezien de duurzaamheid en stabiliteit kan Western red cedar gebruikt worden voor alle mogelijke constructies zowel binnens- als buitenshuis. Vooral de laatste jaren wordt het in ons land in toenemende mate toegepast voor buiten- en binnenbetimmeringen, plafonds, in het zicht blijvend dakbeschot, dakranden, kozijnen, hekken, poorten, pergola’s, tuinhekken, sauna’s en plantenkassen. Ook wordt het hout in de vorm van shingles (dakspanen of houten leien) gebruikt. Bij toepassing voor bewegende bouwonderdelen (bijvoorbeeld draairamen) dient men rekening te houden met de geringe sterkte. Het verdient aanbeveling in zulke gevallen dikker en breder hout toe te passen dan normaal gebruikelijk is.

Volumieke massa
370 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 750 kg/m3.

Bijzonderheden
Bij Western red cedar wordt de duurzaamheid verkregen door de stof ß-thujaplicine. Astmapatiënten kunnen hiervoor gevoelig zijn, zeker in gevallen waarin deze houtsoort zonder afwerking in een binnenruimte zowel aan plafond als aan alle wanden is toegepast. Bij toepassing op alléén plafond of wanden zijn deze verschijnselen niet waargenomen.

Kosipo

Groeigebied
Tropisch West – Afrika

Toepassingen
Het kernhout is bruin tot donker roodbruin met een purperachtige gloed. Het is donkerder, harder en vaster dan Sapeli en Sipo. De nerf is vrij grof en kruisdraad is duidelijk herkenbaar. Meubelen, betimmeringen, trappen, parket, jacht- en scheepsbouw, triplex, fineer en verder als vervanger van Sipo en Sapeli.

Volumieke massa
660 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 850-950 kg/m3

Bijzonderheden
Kosipo is een nerveuze houtsoort en heeft snel de neiging tot krom trekken. Een geconditioneerde ruimte en afdekken van het materiaal vermindert de kans hierop. Door de aanwezigheid van veel kruisdraad wordt een snijhoek van 20° aanbevolen.

Bear Optima Wood
Rudolf Dieselstraat 31
7442 DR Nijverdal